2009. június 30., kedd

Töltött gomba

/egy régi újságból./
Hozzávalók :8 nagy csiperke gomba
1/2 zöld paprika
1/2 piros húsú paprika
20 dl tejszín
néhány salátalevél/lehetőleg fodros/
1/2 csokor petrezselyem zöld
1/2 csokor metélőhagyma
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
só,fehér bors
margarin /a tepsi kikenéséhez/

A megtisztított gombák szárát kiemeljük,kalapjukat megmossuk,és megtöröljük.A kétféle paprikát apró kockára vágjuk.A zöld fűszereket alaposan lecsöpögtetjük,néhányat félreteszünk,a többit szintén apróra vágjuk.A paprikát és a zöld fűszereket összekeverjük a sajttal,sózzuk,és borsozzuk.A krémet a gombafejekbe halmozzuk.A megtöltött gombát a margarinnal kikent tepsibe rakjuk,és előmelegített sütőben megsütjük.A tejszínt sóval ,borssal,és a provence fűszerrel ízesítjük,és összefőzzük.A salátalevelekre helyezett gombafejeket,a tejszínes mártással leöntve ,és a félretett zöld fűszerekkel díszítve tálaljuk.

2009. június 29., hétfő

Lasagne és Pusztaszték burgonyapürével és uborkasalátával



Ma ismét ketten főzőcskéztünk.Marcsi és én!!!!Nagyon hamar elkészült az ebéd.Még volt a jó hideg,és isteni finom meggy levesből,és hozzá Lasange és Puszta szték burgonyával és uborkasalátával.

2009. június 28., vasárnap

Rizses lecsó


Az idén én még nem is csináltam lecsót.Már éppen ideje volt!!!!

A lecsó roppant egyszerű,és nagyon sokféleképpen elkészíthető étel.

Hozzávalók:
1 kg paprika
4 db paradicsom
2 fej hagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 kanál fűszer paprika
kevés víz
só vagy delikát
esetleg kolbász,vagy virsli
1 bögre rizs
A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk.A hagymát felkockázzuk.A szalonnát felszeleteljük,és kisütjük.A kisült szalonnát kiszedjük.A szalonna zsírban megpároljuk a hagymát,beleszórjuk a fűszerpaprikát,majd a feldarabolt paprikát és paradicsomot.Kevés vizet öntünk alá,ízesítjük és lassú tűzön puhára pároljuk fedő alatt.Ha már puha ,akkor a fedőt levesszük,és kissé sütjük..
 A megpárolt,és kissé megsütött zöldségekre ráöntjük a rizst,és két pohár vízzel felengedjük,és lassú tűzön főzzük. .Ha már félig megfőtt,akkor levesszük a tűzről,és fedő alatt készre pároljuk.

2009. június 27., szombat

Meggy leves-Krumplis pogácsa


A hűtőben jól lehűlt a finom meggyleves,ilyen melegben el sem tudnék képzelni mást.Ma csak a krumplis pogácsát kellett megsütnöm,166 db lett.

2009. június 26., péntek

Meggy magvalás


Ma kaptunk nagyon finom érett meggyet.Az összeset kimagoztam.Eltettem a fagyasztóba,csak annyit hagytam amiből levest főztem,hogy holnap már ezzel ne keljen foglalkozni..

2009. június 24., szerda

A világ leghoszabb rágója



Ezt a hatalmas rágót Vivien kaptam a tesójától, Marcsitól.Angliából hozta neki.Itt még ilyen hosszú rágót nem láttam,tehát nekünk ez a világ leghosszabb rágója!!!!!!

Burgonya gombóc leves és Töltött káposzta




Ma egyedül uraltam a konyhát.Burgonya gombóc levest,és Töltött káposztát főztem.

2009. június 23., kedd

Lebbencs leves



Hozzávalók :3-4 szem burgonya
lebbencs tészta
2 kanál olaj.
10 dkg füstölt szalonna
fűszer paprika
só vagy delikát
bors.
petrezselyemzöld
Az olajon,világos barnára megpirítjuk a lebbencs tésztát,majd kiszedjük,és félretesszük.Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon.Hozzáadjuk a fűszerpaprikát,aztán a kockára vágott burgonyát,a fűszereket és a petrezselymet.Amikor már majdnem teljesen puhára főtt a burgonya,akkor beletesszük a megpirított tésztát,és készre főzzük.

Lebbencs leves sűlt burgonya-hagymás csirkecomb

2009. június 21., vasárnap

Grizgaluska

Szép nagy és puha lesz a grízgaluska.
Hozzávaló:
búzadara
tojás
A tojást kettéválasztjuk.A fehérjét kemény habbá verjük.Belekeverjük a búzadarát.Annyit hogy még kicsit lágy legyen a massza.Kicsit állni hagyjuk.Hozzákeverjük a tojás sárgáját .Beleszaggatjuk a levesbe,vagy külön kifőzzük sós,vagy delikáttal ízesített vízben.Újraforrástól számított 5-6 perc után levesszük a tűzről,és lefedve hagyjuk.Szépen megdagadnak a galuskák.

2009. június 20., szombat

Málna vagy szamócabólé


/Gusta újságból/

Hozzávalók:50 dkg málna vagy szamóca
20 dkg porcukor
1 dl triple sec
1 dl konyak
1 üveg édes fehér bor
1 üveg félszáraz pezsgő
A málnát vagy szamócát megtisztítjuk.Ha túl nagyok a szemek akkor félbe,negyedekbe vágjuk.Egy mély üvegtálba tesszük,és megszórjuk porcukorral.aztán hozzáöntjük a triple sec-ketés a konyakot.A tálat folpackkal légmentesen lezárjuk,és 3 órára hűtőbe tesszük.Ez után hozzáöntjük a jégbe hűtött fehérbort,és tálalás előtt a szintén jégbe hűtött pezsgőt.Széles szájú poharakba mérjük kiskanalat adunk hozzá,hogy ki-ki a végén a gyümölcsöt kiszedhesse vele.

2009. június 19., péntek

Köménymag leves, Nokedlis paprikás krumpli, Somlói galuska

Egyszerű de nagyon finom !!!!

2009. június 17., szerda

Cseresznyés-málnás parfé

/Gusta újságból /

Hozzávalók:
6 dl tejszín
0,5 kg cseresznye
5 tojás sárgája
12,5 dkg cukor

a szószhoz:1,5 dl tejszín
5 dkg porcukor
5 dkg áttört málna
A tejszinthabbá verjük.12 szem cseresznyét lecsöpögtetünk,és félre tesszük.A többit apróra vágjuk.Vízgőzben a tojások sárgáját felverjük a cukorral,és állandóan keverve,kis lángon sűrűre főzzük.Levesszük a tűzről,és kihűlésig keverjük.Így kétszeres mennyiségű habot kapunk.Belekeverjük az apróra vágott cseresznyét és a tejszínhabot.4 db 1,5 dl-es pudingformába osztjuk,és 12 órára hűtőbe tesszük.
A szószhoz a tejszínt a porcukrot és az áttört málnát,majd habbá verjük.A parfét desszertes tányérokra borítjuk,és ráöntjük a málnaszószt,A cseresznyével és málnával díszítjük.

2009. június 16., kedd

Krumpli főzelék


A karfiolt nem mindenki szereti,ezért ma még Krumpli főzeléket is készítettem.Bármilyen húshoz,és fasírthoz egyaránt nagyon klassz köret.

Hozzávalók:1 kg krumpli
só ,vagy delikát
1 evőkanál cukor
10 dkg vaj vagy margarin
3-4 kanál liszt
tej vagy tejszín
babérlevél
1 kanál ecet

A krumplit megtisztítjuk,felkarikázzuk.Delikáttal és cukorral ízesített vízben .feltesszük főni.Ha már puhára főtt,akkor a vajból és lisztből világos rántást készítünk,felengedjük a tejjel vagy tejszínnel.Ezzel besűrítjük a főzeléket.Végül kevés ecetet adunk hozzá.

Karfiol főzelék és fasirt


Már tegnap eldöntöttük,hogy ma meggy leves lesz és fasírt.Azt viszont még nem tudtam hogy milyen köret legyen.A zöldségesnél gyönyörű karfiolt láttam,és nagyon olcsó is volt //99 forint /kg //Vettem egy közepes fejet.Gondoltam,hogy egy kis brokkolival együtt megpárolom,és jó lesz a fasírthoz.De mivel nem kaptam brokkolit,így kitaláltam,hogy főzeléket fogok belőle készíteni.Még soha nem csináltam,és nem ettem karfiolból készült főzeléket,de nagy-nagyon finom.Aki szereti a zöldségeket,és legfőképpen a főzelékeket,mindenképpen próbálja ki.

KARFIOL FŐZELÉK
Hozzávalók:1 1-1,5 kg karfiol
ízlés szerint só,vagy delikát
10 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál liszt
tejszín,és tej,vagy édes tejföl
petrezselyem zöld
A karfiolt feltesszük főni,cukros sós vízben.ha már puha akkor leszűrjük,de a levét meghagyjuk.A vajon kissé megpirítjuk a lisztet,felengedjük a tejjel-tejszínnel,vagy a tejföllel,és a félretett főzőlével,majd beletesszük a karfiolt,és összefőzzük.

2009. június 14., vasárnap

Névnapi ebéd



A névnap tegnap volt ,de ma ünnepeltük meg.Az egyik kedvenc ételét készítettem el.Sült csirkecomb burgonya pürével,uborkával.Torta helyett Duna hullámot sütöttem,és azt díszítettem fel.

2009. június 13., szombat

Dunahullám

Névnapra !!!




Hozzávalók:25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 tojás
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
20 kanál tej
1,5 dl olaj
3 kanál kakaó
1 üveg meggybefőtt
Krém:1 cs.eper vagy puncs puding
4 dl meggylé
25 dkg margarin
20 dkg porcukor

A margarint,25 dkg porcukrot,4 tojás sárgáját habverővel jól kikavarjuk.Hozzáadunk,
40 dkg lisztet,1 cs sütőport,1 cs vaníliát,15 kanál tejet,a tojások kemény habját,
A massza felét beleöntjük sütőpapírral bélelt a tepsibe,a másik felébe 3 kanál kakaót,
és 5 kanál tejet teszünk,majd ráöntjük a sárga masszára.
Tetejét megszórjuk magozott meggyel,és kisütjük.Ha kihűlt rákenjük a krémet ,
és csokimázzal bevonjuk.
Krém :1 cs eper vagy puncs pudingot,4 dl meggylében megfőzünk,ha kihűlt,
25 dkg margarinnal és 20 dkg porcukorral habosra kavarjuk.

2009. június 12., péntek

Édes gomba

/újságból/

1/2 kg darált keksz
25 dkg porcukor
3 dkg kakaó
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej
1 tábla tortabevonó1 cs babapiskóta
1 cs kókuszreszelék
rumaroma,mandula aroma
vaj
A darált kekszet,20 dkg porcukorral,vaníliás cukorral,kakaóval,rumaromával és tejjel jól összegyúrjuk.Egy kb 6 cm átmérőjű merőkanálba porcukrot szórunk,és kis adagokat nyomkodunk bele a masszából.A babapiskótát kettétörjük,és vajjal összeragasztjuk.Az igy kapott "gombaszárat" belenyomjuk a kekszbe,és csak ekkor vesszük ki a merőkanálból.Ha mind készen van,akkor gőz fölött összeolvasztjuk a tortabevonót,egy kanál vajjal.Ebbe mártogatjuk a gombafejeket.Száradás után a szárakat tejbe mártjuk,vagy kevés vajjal megkenjük ,és kókuszreszelékbe forgatjuk.Ha marcipán gyepre állítjuk a gombákat,szórjuk meg kókuszreszelékkel,és fessük meg zöld mandula aromával.Olyan lesz mintha zöld fűben állnának a gombák.
/Jó tanács:Ez a mennyiség kb 16 darabhoz elegendő.A gombákat egyenként kell elkészíteni,ezért időigényes.Ne feledjük el hogy a merőkanalat mindig újra kell porcukrozni/

Töltött csirkecomb



Hozzávalók :8 csirkecombhoz
6-7 db főtt tojás
kis csokor petrezselyem zöld
1 gerezd fokhagyma
kicsi fej vöröshagyma
kevés olaj
15 dkg reszelt sajt
1 db zsemle,vagy zsemlemorzsa

A hagymát és a fokhagymát lereszeljük,és az olajban picit megfuttatjuk.A petrezselymet apróra vágjuk,a zsemlét és a főtt tojást felkockázzuk.Ízesítjük sóval vagy delikáttal,és borssal.Összekeverjük.A csirkecombokat megtisztítjuk,és alaposan megmossuk.A bőrét óvatosan elválasztjuk a hústól.Belerakjuk a a tölteléket a bőr alá.Még enyhén befűszerezzük a húst.Kevés vizet és olajat öntünk alá.Befedjük alufóliával.és sütjük.Amikor már a hús megpuhult,levesszük a fóliát ,és szép pirosra sütjük.

2009. június 11., csütörtök

Paradicsom leves - Rakott krumpli


Mire hazajöttem,már kész volt az ebéd. Paradicsom levest.és Rakott krumplit  Ma Marcsi főzött.Nagyon finom volt minden.

                                                         A lányok délután moziba mentek.

Az én kicsi lányomnak ,Viviennek,egyik kedvenc sorozata a TV-ben a Hannah Montana.Ma volt a Moziban a Hannah Montana:A film.A nagytesó ,Macsi,elvitte hogy elsők között láthassa .Nagyon boldog volt,és nagyon tetszett neki.

Csodás csirkemell



Ezt a receptet  ITT találtam..Már el is készítettem,és nagyon ízlett mindenkinek.


Hozzávalók:
# 4 db kicsontozott csirkemell,
# 8 dkg liszt,
# 1 púpozott teáskanál pirospaprika,
# 1 mokkáskanál majoránna,
# 1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
# 1 teáskanál só,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 10 dkg reszelt füstölt sajt,
# 1 nagy fej vöröshagyma,
# 2 dl tejföl,
# 4 evőkanál olaj

Elkészítés: A csirkemell filéket feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és a tisztított, apróra vágott fokhagymával összekeverjük. A csirkemell darabokat egyenként megforgatjuk a fűszeres lisztben, és a kivajazott tepsibe egymás mellé rendezzük. A maradék fűszeres lisztet egyenletesen a tetejére szórjuk, rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, rászórjuk a reszelt sajtot, és az olajjal elkevert tejföllel meglocsoljuk. A tepsire alufóliát borítunk és előmelegített, forró sütőben közepes lángon 50 percig sütjük, majd a tetejét kicsit megpirítjuk.

2009. június 10., szerda

Cézár saláta



Hozzávalók:2 gerezd fokhagyma
4 szelet toast kenyér
4 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
25 dkg csirkemell filé
1 db római,vagy jég,vagy fejes saláta
Az öntethez:1 db tojássárhája
1 teáskanál mustár
1,25 dl olívaolaj
2 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
só,őrölt bors
díszítéshez citromkarikák
Reszelt sajt
A toast kenyeret kis kockákra vágjuk,és kevés forró olajon világosbarnára pirítjuk.Hozzátesszük a vajat,és az apróra vágott fokhagymát,és rövid ideig tovább sütjük.Az igy elkészült kenyeret kivesszük és hagyjuk kihűlni. A megmaradt olajhoz hozzáadunk még hozzáadunk 2-3 kanál olajat,és ebben közepes lángon a csíkokra vágott csirkemell filét megsütjük.Sütés után sóval ,borssal ízesítjük,és ezt is kihűtjük.
Az öntetet kézi mixerrel keverjük ki.A tojás sárgához lassan adagoljuk az olajat,míg krémes állagú nem lesz.Hozzáadjuk a többi anyagot,a préselt fokhagymával együtt,és alaposan elkeverjük.Tálaláskor csíkokra vágjuk a salátalevelet,rátesszük a csirkemell csíkokat,és a kenyérkockát.Meglocsoljuk az öntettel,megszórjuk reszelt sajttal,és citromkarikával díszítjük.

2009. június 9., kedd

Meggyszósz



50 dkg meggy
15 dkg porcukor
csipet fahéj
csipet szegfűszeg
fél citrom leve
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 dl tej
Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a citrom levét, egy csipet sót, puhára főzzük
A lisztet simára keverjük a tejföllel és a tejjel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön besűrítjük, összefőzzük.

Karfiol leves - Piritott griz - Sűlt csirkemell - Meggyszósz

Kakaós csokis torta

Születésnapra !!


Ennek a tortának az alapja,egy angol csokis süti receptje.
Hozzávalók:
25 dkg margarin /olvasztott/
20 dkg cukor
7 dkg kakaó
3 tojás 1 cs vaníliás cukor
7 dkg liszt
csipet só
/durvára vágott,mogyoró vagy dió
A margarint felolvasztjuk,és hűtjük.Ha kihűlt,hozzákeverjük a cukrot és a kakaót.Az egész tojásokat felverjük,és hozzáadjuk a kakaós masszához.Belekeverjük a lisztet,a sót,és a diót vagy mogyorót.Alufóliával kibéleljük a tepsit,és a fóliát kissé beolajozzuk.Beleöntjük a tésztát,és,előmelegített sütőben,lassú tűznél kisütjük.De a belsejét nem teljesen szárazra.Fogvájóval ellenőrizzük.
Ezt a tésztamennyiséget készítettem el, és három lapot sütöttem belőle külön-külön.Csokikrémmel töltöttem meg a lapokat.
Csokoládé krém.4 dl tejben 6 kanál cukorral,és 2 kanál kakaóval 1 cs pudinggal sűrű krémet főzünk.Ha kihűlt,hozzáadunk 25 dkg Rama margarint,és habosra keverjünk.Megtöltjük a lapokat,és az oldalát is ezzel vonjuk be.Tetszés szerint díszítjük.

2009. június 8., hétfő

Paprikás krumpli leves virslivel


                                                                    Hozzávalók :
                                                                   1 kg krumpli
                                                                     1/2 dl olaj
                                                               kis fej vörös hagyma
                                                                   piros paprika
                                                                       delikát
                                                                        bors
                                                                     4-5 virsli

Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát.Közben beletesszük a virslit,hogy egy kicsit süljön,mert így sokkal finomabb lesz a virsli,és a leves íze is. A tűzről levéve hozzáadjuk a paprikát,majd a felkockázott krumplit.Borssal ,delikáttal fűszerezzük.Felengedjük a kívánt mennyiségű vízzel,és készre főzzük.

2009. június 7., vasárnap

Olasz vegyes saláta


Hozzávalók:
15dkg pulykamell sonka
2 db paprika
1 db cukkini
15 dkg koktél paradicsom
1 evőkanál olíva bogyó
2 gerezd fokhagyma
15 dkg mozzarella
1 evőkanál aprított friss bazsalikom
1 evőkanál friss aprított oregánó
3 evőkanál olívaolaj

A megmosott paprikát néhány percig grillezzük,míg bebarnul a külseje.Ekkor hideg vízbe mártjuk,így könnyen lejön a héja.A felkarikázott cukkinit süssük kevés olajon,adjuk hozzá a préselt fokhagymát,a friss oreganót,és bazsalikomot..Ezt kiöntjük egy nagyobb tálba,hogy a többi anyaggal kényelmesen összekeverhessük.Beletesszük az összevágott mozzarellát,paradicsomot,olívabogyót,és a megsütött paprikát.A csíkokra szeletelt sonkát a végén adjuk hozzá,és alaposan forgassuk össze.Tálalás előtt kb 15 percet pihentetjük.

2009. június 6., szombat

Sörkifli



Marcsitól

Hozzávalók:
1 kg liszt,
1,5 dl olaj,
1 kanál só,
1 kávéskanál cukor,
4 dkg élesztő,
6 dl tej
25 dkg margarin vagy vaj
Tészta megkenéséhez 1 tojás
Tetejére reszelt sajt,és szezámmag
Az élesztőt a cukorral,3 dl langyos tejben felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát.1 órát kelesztjük.Osszuk a tésztát 12 egyenlő kis cipóra.Nyújtsuk ki tányér nagyságú kerek lapokra.Vágjuk 8 részre.Mindegyikbe tegyünk egy kis kocka vajat vagy margarint,és enyhén sózzuk meg.A szélesebbik végén kezdve tekerjük fel,kifli alakot formálva.Aztán ismét kelesszük.Tetejét kenjük meg tojással és szórjuk meg reszelt sajttal,vagy szezámmaggal.Előmelegített sütőben ,közepes hőmérsékleten süssük.
//Ha nagy kifliket szeretnénk sütni akkor csak nyolc felé osszuk a tésztát// ,

2009. június 5., péntek

Sárgarépa krémleves

Hozzávalók.
50 dkg sárgarépa
2 db paradicsom
1 kis fej vörös hagyma
5 dl zöldség erőleves
0,5 dl tejszín
0,5 dl tejföl
1 evőkanál vaj vagy főzőmargarin
1/2 csokor metélő hagyma
fehér bors
csipet só

2009. június 4., csütörtök

Hamis gesztenyepüré

/régi újságból./
Hozzávalók:
1 kg burgonya
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 evőkanál rum
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
tejszínhab
A burgonyát héjastól megfőzzük,megtisztítjuk,és még melegen áttörjük.Belekeverjük a diót,a vajat,a porcukrot,és a kakaót,és a rumot.Az egészet jó alaposan összedolgozzuk,és lehűtjük.Krumplinyomón nyomjuk át.Tejszínhabbal,csokiöntettel tálaljuk.

Pezsgős mandulatorta


Hozzávalók:
10 dkg liszt
17 dkg vaj
4 tojás
4 kanál hideg víz
30 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3,5 dl tejszín
25 dkg durvára vágott mandula
40 dkg fehér csokoládé
2 dl félszáraz pezsgő5 dkg étkezési búzakeményítő
2 teáskanál sütőpor
2 cs habfixáló por2-3 csepp mandula aroma

A tojások fehérjét 4 kanál hideg vízzel kemény habbá verjük.Beleszitáljuk a porcukor felét,és a vaníliás cukrot,majd belekeverjük a tojások sárgáját,és a mandulaaromát.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel,és a sütőporral,majd a krémes masszára szitáljuk,és simára keverjük.Sütőpapírral kibélelt,26 cm átmérőjű tortaformába töltjük,és előmelegített sütőben200 fokon /gáz tűzhelynél 3-as fokozaton/ 20-30 percig sütjük,majd kihűtjük.A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk,.A puha vajat,a maradék cukorral kikavarjuk.Hozzáadjuk az olvasztott,hűtött csokoládét,majd belekeverjük a pezsgőt,és a habfixáló port is.20 percre hűtőbe tesszük.A kihűlt tortalapot vízszintesen ketté /esetleg három felé/ vágjuk.Megkenjük a krémmel,és fél órára ismét hűtőbe tesszük.A durvára vágott mandulát szárazon kissé megpirítjuk,és kihűtjük.,A tejszínt kemény habbá verjük,és bevonjuk vele a tortát.A pirított mandulával díszítjük az oldalát és a tetejét.

Mézes diótorta


Tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
csipet só
Töltelék:40 dkg dió
1 dl tejszín
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál méz

A hozzávalókat összegyúrjuk.A tészta állaga a linzer tésztához hasonló lesz.Fóliába csomagoljuk,és 30 percre hűtőbe tesszük.Néhány szép szem diót félreteszünk a díszítéshez.A cukrot felolvasztjuk,és aranysárgára pirítjuk..Belekeverjük a durvára vágott /esetleg darált/ diót.A tejszínből egy teáskanálnyit félreteszünk,a többit a diós karamellbe keverjük.Hozzáadjuk a mézet is,és 1 percig lassan főzzük,majd kihűtjük.A tészta kétharmadát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk.Sütőpapírral bélelt,26 cm átmérőjű tortaformába tesszük,úgy hogy a szélét is befedje.Belehalmozzuk a tölteléket.Készítünk egy 26 cm átmérőjű kerek tésztalapot,és rátesszük a tetejére.Tetejét megkenjük a tojássárga és tejszín keverékével.Előmelegített sütőben 175 fokon /gáztűzhelynél 2-es fokozaton/ 40-45 percig sütjük.A megmaradt tésztából csillagokat//lehet más formát is// készítünk,tetejét megkenjük és kisütjük.A dióval és a csillagokkal díszítjük.

Sárgabarackos máktorta


Tészta.
20 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
1 dkg cukor1 cs vaníliás cukor
5 evőkanál tej
2 dkg étkezési búzakeményítő
2 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelék.1 doboz sárgabarackbefőtt
20 dkg darált mák
5 dl tejszín
10 dkg marcipán massza
1 teáskanál cukor
7 dkg szálasra vágott mandula
néhány csepp mandula aroma
A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral és a sóval.Egyenként hozzáadjuk a tojásokat,belecsorgatjuk  tejet,beleszitáljuk a keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet.Majd sütőpapírral kibélelt ,24cm-es tortaformába simítjuk.Előmelegített sütőben készre sütjük.,és kihűtjük.
A befőttet lecsöpögtetjük,a mandulát szárazon megpirítjuk,A marcipánt összegyúrjuk a darált mákkal és az aromával,majd hozzávegyítünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt.A kihűlt tortát két lapra vágjuk.Az alsó lapköré pattintjuk a tortaforma karikáját,vagy  visszatesszük a tortaformába.A díszítéshez félreteszünk néhány barackot.A többivel befedjük a tortalapot.Rákenjük a mákos krémet,és befedjük a másik tortalappal1 órára hűtőbe tesszük,majd levesszük a torta karikát
A maradék tejszínt a cukorral kemény habbá verjük,és bevonjuk vele a tortát.A tetejét , tejszínhabbal és felszeletelt barackkal díszítjük.A mandulát az oldalára nyomkodjuk,és szórunk egy keveset a tetejére is.

Zöldbableves-Lángos


Ma Marcsi főzött isteni finom Zöldbablevest,és Tejfölös /hűtős/lángost sütöttem mellé.

                                                            

2009. június 1., hétfő

Vegyes meggyes lepény


Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin
24 dkg cukor
4 egész tojás
1-2 citrom reszelt héja
1 dl tej
25 dkg liszt
2 púpozott teáskanál sütőpor
1 csomag mirelit vegyes gyümölcs
/pl.áfonya,szeder,málna/
1 üveg kimagozott meggy
2 cs vaníliás cukor
3 dkg étkezési búzakeményítő
A vajat vagy margarint17 dkg cukorral habosra keverjük,majd egyenként hozzáütjük a tojásokat,és a masszát simára keverjük.Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat,és a tejet,majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.A tésztát vékonyan kivajazott,és zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk,és előmelegített sütőben 200 fokon,/gázsütőben 3-as fokozaton /15-20 percig sütjük.A mélyhűtött gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.A meggyet szitára vagy szűrőre téve jól lecsepegtetjük.A levét a maradék cukorral,és vaníliás cukorral felfőzzük.Az étkezési búzakeményítőt kb 5 evőkanál vízzel simára keverjük,a forró meggyléhez adjuk,és az egészet még egyszer felforralva,besűrítjük a szirupot.A meggyet és a többi gyümölcsöt is a szirupba tesszük,és a tésztalapra halmozzuk.Kb 2 óráig hűlni hagyjuk,csak utána tálaljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pontos idő

Lapozgató

Kedvcsináló

Számláló

Rendszeres olvasók

Nyomtató

Print